Olaf Nijenkamp Tuinplanten, elke dag alles in het werk stellen voor de allermooiste bomen en planten en tevreden klanten

Olaf Nijenkamp

Olaf Nijenkamp Tuinplanten levert al 35 jaar het complete assortiment bomen en planten voor hoveniers, groot groenvoorzieners en overheid. Succesformule: elke dag alles in het werk stellen voor de allermooiste bomen en planten en tevreden klanten!

"IncoNed is een professionele inkooporganisatie waar we graag mee samenwerken. Onze prioriteiten lopen parallel."
Olaf Nijenkamp
Olaf Nijenkamp
Directeur & Eigenaar

Hoe zou jij jezelf en jouw organisatie willen voorstellen?

Olaf Nijenkamp Tuinplanten is plantenspecialist en leverancier van een compleet assortiment tuinplanten. Dagelijks hebben we contact met hoveniers, groot groenvoorzieners, overheid en architecten over de meest uiteenlopende beplantingsplannen, plantvragen en bestekken.

Sinds 1989 ben ik eigenaar en directeur van de groothandel. Gestart als eenmansbedrijf, is het bedrijf inmiddels gegroeid tot een vakkundige partner voor de professionele groenvoorziener in heel Nederland. Onze organisatie telt nu 20 medewerkers en in het hoogseizoen zetten we vakkundige zzp-ers in.

Sinds 2000 is mijn vrouw Irma ook fulltime werkzaam in het bedrijf. Met haar expertise in marketing zet zij ons bedrijf zowel online als offline op de kaart. Daarnaast is zij verantwoordelijk voor alle algemene zaken. Ikzelf ben verantwoordelijk voor in- en verkoop en zorg voor verbreding en verdieping van ons persoonlijke netwerk. We vullen elkaar dus goed aan.  

Olaf Nijenkamp Tuinplanten levert alle bomen en planten voor aanleg en onderhoud. Door snel en op locatie te leveren maken we het de klant zo gemakkelijk mogelijk. Dat kunnen we omdat we als team, van planner, inkoper, order-picker tot chauffeur, heel efficiënt werken. We bestellen bij kwekers in heel Nederland. Alles wordt verzameld in Raalte, onze bedrijfslocatie. Vervolgens sorteren, verdelen en verpakken we de plantlijsten per klant. Met onze witte Olaf Nijenkamp vrachtwagens rijden onze chauffeurs door heel Nederland en leveren af op de stoep van de projecttuin in aanleg.

Waar ben je trots op?

Olaf Nijenkamp Tuinplanten bestaat inmiddels 35 jaar. In drie decennia heb ik in de professionele groensector veel zien veranderen.  Er waren economisch slechte tijden in de groensector, maar inmiddels hebben we ons bewezen als volwaardig leverancier en kennispartner voor veel hoveniers, verspreid over heel Nederland.

Ik vond en vind het altijd belangrijk om mee te gaan met vernieuwingen en open te staan voor veranderende werkwijzen. Alleen dan kun je groeien. We hebben de ambitie om onze voeten ook de komende jaren nog steviger in de grond te zetten en daarbij is innovatie een speerpunt. Luisteren naar de markt en je klanten, maar ook naar je medewerkers is enorm belangrijk.

Ik ben trots op de stappen die we hebben gemaakt in onze werkwijze. Met de ontwikkeling van een eigen maatwerk applicatie voor producten, inkoop, verkoop, logistiek en relatiebeheer, hebben we een grote slag geslagen qua digitalisering. Hier profiteren we als organisatie dagelijks van. De foutmarge is minimaal, het aantal handelingen op de werkvloer is veel lager, de productinformatie en voorraden zijn altijd actueel en praktische uitvoerbaarheid voor werknemers is heel prettig.

Een win-win, want klanten profiteren daarmee ook direct van onze snelheid van handelen. Omdat we alle disciplines in huis hebben kunnen we veel waarmaken. We maken de offerte op basis van beschikbaarheid bij kwekers, zodat een definitieve order ook volgens afspraak wordt geleverd. Het logistieke team, de planner en de chauffeurs werken samen. Korte lijntjes, waardoor we kunnen garanderen dat een order die voor donderdag 12:00 uur wordt geplaatst, de volgende week wordt bezorgd.

Welke ontwikkelingen zijn er gaande bij Olaf Nijenkamp Tuinplanten en de branche? En hoe gaan jullie hiermee om?

De professionele groenmarkt is bezig met een enorme opmars als het gaat om digitalisering. Daarnaast ontstaat er voor hoveniers steeds meer tijdsdruk door schaarste van personeel en producten. Er wordt dus veel gevraagd van de hovenier als het gaat om kennis van producten, automatisering en herinvestering in machines.

We denken mee met de hovenier door er als plantspecialist voor te zorgen dat alle in het groenproject opgenomen bomen en planten op het juiste moment klaar staan om geplant te worden. We zeggen dus eigenlijk tegen de hovenier; ‘we nemen jullie al het werk uit handen, zorgen voor de planning van je plantenlijst en voor de logistieke afhandeling’. Daarnaast voorzien wij hoveniers snel en direct van alle beschikbare planteninformatie. Dat doen we inmiddels heel succesvol met onze website, waar gratis gebruik gemaakt wordt van diverse modules gericht op een compleet beplantingsplan. Van pdf presentatie en offerte tot Excel tool.

Mijn idee om deze dienstverlening met modules gratis aan te bieden bleek een goed concept. En niet alleen de beplantingmodules zijn gratis, we leveren ook kosteloos op de projectlocatie van de hovenier.

Hoe ken je IncoNed / Wat vind je van de samenwerking?

Ik kende IncoNed al via mijn netwerk van hoveniers. Ik hoorde goede verhalen over de werkwijze van IncoNed, die voor dezelfde klantbenadering kiest als wij. Dat we in contact kwamen met de accountmanager van IncoNed was dus eigenlijk een kwestie van tijd. Zo zijn we gestart met de inkoopmogelijkheden voor de hovenier via IncoNed en zien inmiddels een mooie samenwerking.

Olaf Nijenkamp Tuinplanten is groot geworden door kennis te maken en kennis te delen met de hovenier. We kiezen daarbij voor partners die net als wij de samenwerking zoeken met vakmensen in groen. Ik ben van mening dat dit bijdraagt aan een gezonde groei van je bedrijf.

IncoNed is een professionele inkooporganisatie waar we graag mee samenwerken. De werkwijze van IncoNed past heel goed bij onze organisatie. Daarbij vind ik het belangrijk dat zorgvuldig wordt gekozen voor A-leveranciers die het hele inkoopproces van de hovenier ondersteunen. Onze prioriteiten lopen parallel met  die van IncoNed, zoals innovatie, ontzorgen, kennis delen en efficiënt inkopen.

Heb je tips voor onze deelnemers?

Blijf je netwerk en kennis verbreden en verdiepen. Maak gebruik van het aanbod en de aanwezige kennis en expertise van de bij IncoNed aangesloten leveranciers. En neem contact met ons op. Wij luisteren graag naar onze klanten, zodat wij onze werkwijze kunnen verfijnen. De onderlinge wisselwerking met hoveniers ervaren wij altijd als zeer prettig.

Ons team heeft veel vakkennis als het gaat om bomen, planten, de juiste bemesting en aanplant. Maak daar gebruik van. Kortom, wees welkom. Stap eens binnen bij Olaf Nijenkamp Tuinplanten.

Olaf Nijenkamp banner

Meer weten over Olaf Nijenkamp Tuinplanten en/of de samenwerking met IncoNed?
Neem dan contact met ons op via 085-2101450 of info@inconed.nl.

Gerelateerde interviews

GrainPlastics - John de Keijzer
Grainplastics, duurzame leidingsystemen van hoge kwaliteit
We zijn flexibel in productie logistiek en kunnen snel reageren op verzoeken van onze relaties We gaan altijd samen een
Martin en Hes (bewerkt)
Joosten Groep, maar we blijven natuurlijk gewoon Joosten
Joosten Groep wij bieden IncoNed deelnemers een gestroomlijnd proces de juiste kennis en inkoopvoordeel
Lydia & Pieter Dragt
Buiter Beton, Alles voor een droomtuin onder één dak
Al meer dan 40 jaar inspireren met tuinvoorbeelden advies en de beste materialen Lydia en Pieter Dragt over familiebedrijf Buiter