DYKA, contractleverancier sinds jaar en dag

DYKA - Tim & Jade

DYKA, met in Nederland het hoofdkantoor in Steenwijk, beschikt over 21 vestigingen die klanten regionaal voorzien van producten en technisch advies. DYKA is onderdeel van DYKA Group, een businessunit van Tessenderlo Group. DYKA Group heeft productievestigingen in Steenwijk en ’s Gravendeel (Nederland), Pelt (België), Sainte-Austreberthe, Gaillon en Bourges (Frankrijk), Jelcz-Lakowice (Polen), Aichach (Duitsland) en Vadna (Hongarije). 

"IncoNed heeft een sleutelrol binnen de GWW-sector en is voor zowel opdrachtgever als leverancier een zeer gewaardeerde partner. Dit maakt het ook voor ons als DYKA mogelijk om in contact te zijn én te blijven met andere ketenpartners."
Tim Kruse - DYKA
Tim Kruse
Business Manager DYKA Nederland
Jade Bunsting DYKA
Jade Brunsting
Sustainability Manager DYKA Group

Zou jij jezelf en jouw organisatie willen voorstellen?

DYKA is een toonaangevende producent en leverancier van kunststof leidingsystemen (PVC, PE en PP). Al ruim 65 jaar bieden we producten en oplossingen in de bouw & installatie en de grond- weg en waterbouw. 

We leven in een voortdurend veranderende wereld. DYKA Group biedt daarin oplossingen met toegevoegde waarde voor groeiende behoeften in verband met verstedelijking, de enorme energie-uitdaging, een toenemende schaarste en overvloed aan water, klimaatverandering en een steeds grotere vraag naar een comfortabelere, gezondere en veiligere lifestyle. Dit doen we door water, lucht en andere natuurlijke energiebronnen op een betrouwbare, efficiënte en duurzame manier te transporteren. 

“Mijn naam is Tim Kruse, Business Manager bij DYKA Nederland. Ik ben verantwoordelijk voor de C&I omzet van DYKA & BT Nyloplast in Nederland. Onze belangrijkste segmenten zijn GWW, Water en Energietransitie. We bedienen deze markten met een sales organisatie van ongeveer 20 personen in binnen- en buitendienst. Na mijn opleiding Vastgoed en Makelaardij werkte ik vanaf 2005 in diverse sales functies binnen industriële bedrijven. In 2008 ben ik binnen de bouwindustrie gaan werken en ik heb deze branche niet meer losgelaten. Vanaf januari 2022 begon mijn avontuur bij DYKA, een prachtig bedrijf met groeiambities en oog voor een duurzame wereld. Deze combinatie spreekt mij zeer aan, ondernemen met een positieve drive en daarbij ook nog een bijdrage leveren aan een schoner milieu. 

Ik werk nauw samen met mijn collega Jade Brunsting, die als Sustainability Manager werkzaam is voor DYKA Group.”

“Mijn naam is Jade Brunsting, Sustainability Manager van DYKA Group. Ik werk op de afdeling Innovatie & Technologie en ben drie jaar geleden bij DYKA Group komen werken. Ik heb altijd duurzaamheidsfuncties vervuld en bedrijven geholpen om duurzaamheid in hun organisatie te integreren. Voordat ik bij DYKA Group kwam, woonde ik 8 jaar in Peru, waar ik werkte als duurzaamheidsadviseur in een breed scala aan industrieën zoals mijnbouw, verzekeringen en microfinanciering, als parttime universitair docent en later bij een cosmeticamultinational waar ik de corporate duurzaamheidsstrategie opzette en implementeerde. Dit laatste is zeer vergelijkbaar met het werk dat ik bij DYKA Group doe.”

Waar ben je trots op?

Jade: In 2021 heeft DYKA Group mijn functie gecreëerd met als doel een meer geconcentreerde, eenduidige aanpak op het gebied van duurzaamheid. Op dat moment waren er al wat duurzaamheidsinitiatieven her en der verspreid door de organisatie (bijvoorbeeld gerecycled materiaal in buizen), maar er was geen duidelijke doelstelling of routekaart.

Vandaag ben ik trots te kunnen zeggen dat DYKA Group een duidelijke focus en beleid heeft op duurzaamheid, ondersteund door concrete acties en meetbare doelstellingen. Van het meten van onze ecologische voetafdruk en het verwerken van meer gerecyclede en biobased materialen in onze producten tot het gebruik van hernieuwbare elektriciteit: we hebben belangrijke stappen gezet in de richting van het verminderen van onze ecologische voetafdruk en we voldoen steeds beter aan de verwachtingen van onze klanten op het gebied van duurzaamheid. Ook raken steeds meer collega’s betrokken bij duurzaamheid en nemen ze het mee in hun beslissingen en projecten. Uiteindelijk kunnen we onze duurzaamheidsdoelstellingen niet bereiken zonder de deelname en volledige inzet van al onze collega’s, daar direct betrokken bij ben geweest.

Tim: Wat mij trots maakt, is als we met meerdere afdelingen een mooi, innovatief en kwalitatief hoogwaardig product op de markt brengen. Dit hebben we onlangs gedaan met de Axedo kolk-onderbak.

Bij de ontwikkeling van dit product hebben we heel goed gekeken naar de behoeften van de klant. Waar lopen ze tegenaan in het huidige aanbod kolken en hoe kunnen wij hier een oplossing voor bieden? Deze kolk onderbak biedt door zijn lichte gewicht, diverse zandvangvolumes en aansluitdiameters én diverse filteropties een oplossing in vrijwel ieder project.

Innovatie & Technologie, Supply Chain, Kwaliteitsdienst, Productmanagement, Gereedschapsmakerij, Productie, Marketing en Sales: allemaal afdelingen die bij deze ontwikkeling nauw betrokken waren én zijn. Een mooie samenwerking waar we leren van elkaar en trots kunnen zijn op wat we hebben neergezet. En de positieve geluiden uit de markt zijn natuurlijk de kers op de taart!

Welke ontwikkelingen zijn er gaande bij DYKA en de branche? En hoe gaan jullie hiermee om?

Het circulaire economie-principe
Jade: Samen zetten we stappen op het gebied van duurzaamheid en een circulaire economie. Denk hierbij aan:
• Het berekenen van milieu-impact en milieukostenindicatoren (MKI);
• Het verwerken van gerecyclede en bio-based materialen in onze producten;
• Het ontwerpen van nieuwe producten die geschikt zijn voor hergebruik of recycling;
• Het minimaliseren van virgin kunststoffen in onze producten.

Tim: Klopt! Zo is de body van de eerdergenoemde Axedo kolk-onderbak gemaakt van 100% gerecycled PP en beschikt deze over een EPD (Environmental Product Declaration) waarmee we de milieu-impact van het product inzichtelijk maken.

Ook zorgen we dat klanten op een laagdrempelige manier kunststof leidingsystemen kunnen laten recyclen. Kunststof leidingystemen zijn recyclebaar en geschikt voor herverwerking in nieuwe producten. Met het Buizen Inzamel Systeem (BIS) bieden we op diverse manieren mogelijkheden om kunststof leidingafval in te leveren en te laten verwerken tot nieuwe producten. Kunststof leidingafval is kosteloos in leveren bij één van onze DYKA-vestigingen, te verzamelen in een BIS-bag (max 2m3) of in een container die op de bouwplaatst geplaatst kan worden.

De energietransitie
Jade: Het doel van de energietransitie is om van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk over te gaan op duurzame en koolstofarme energiebronnen en materialen. Dat betekent dat we andere middelen in moeten gaan zetten om onze energie uit te halen. In 2023, bijvoorbeeld, kwam 60% van de elektriciteit die DYKA Nederland gebruikt in haar fabriek en vestigingen van hernieuwbare bronnen in Nederland (zon en wind) en het doel is dat dit 100% in 2025 wordt. Ook streven we er continu naar om minder energie in de productie te gebruiken.

Al deze ontwikkelingen dragen bij aan het verminderen van onze CO­2 uitstoot en hebben als doel om uiteindelijk een klimaatneutrale maatschappij te realiseren. Een goede aanleg van windturbines en -parken is essentieel voor de effectiviteit ervan.

Tim: Voor een optimaal vervoer van de windenergie op land in de energienetwerken, leveren wij bijvoorbeeld onze PE-buizen. Ons assortiment biedt ook mantelbuizen van PE of PVC die nodig zijn in de voet van de windmolen. Daarnaast bieden we bijvoorbeeld ook bio-circular PVC aan, waarmee we ook een bijdrage leveren aan de transitie naar een klimaatneutrale maatschappij.

Hoe ken je IncoNed / Wat vind je van de samenwerking?

IncoNed heeft een sleutelrol binnen de GWW-sector en is voor zowel opdrachtgever als leverancier een zeer gewaardeerde partner. We hebben als DYKA een langdurige relatie met IncoNed en zijn al vanaf het ontstaan van IncoNed trouwe leverancier van kwalitatief hoogwaardige producten.  

We ervaren de samenwerking met IncoNed als zeer waardevol. IncoNed is een partner waarmee je op hoogstaand niveau kennis kunt delen. Daarnaast beschikt IncoNed over een krachtige positie in de markt. Dit maakt het ook voor ons als DYKA mogelijk om in contact te zijn én te blijven met andere ketenpartners. Het brede netwerk van IncoNed biedt de mogelijkheid om gezamenlijk te werken aan onder andere kwaliteit en duurzaamheid.

Daarnaast biedt de input van contacten de mogelijkheid om de markt beter te leren kennen en te kunnen voldoen aan de behoeften die op de landelijke markt spelen.

DYKA banner

Meer weten over DYKA en/of de samenwerking met IncoNed?
Neem dan contact met ons op via 085-2101450 of info@inconed.nl.

Gerelateerde interviews

Den Hartog - foto interview
Den Hartog, Energie voor vooruitgang
Denk na over CO2 besparing en hoe je dat zou willen inkleden Veel mogelijkheden zijn snel toepasbaar en budget technisch
GrainPlastics - John de Keijzer
Grainplastics, duurzame leidingsystemen van hoge kwaliteit
We zijn flexibel in productie en logistiek reageren snel op verzoeken van onze relaties en bedenken altijd een oplossing
Stef Manders en Martijn Aussems - Heras
Heras Mobile Fencing & Security, bouwhekken voor tijdelijke perimeterbeveiliging
Heras Mobile Fencing Security tijdelijke beveiliging met een concrete bijdrage